Capdepera llança el primer paquet d'ajudes a empresaris, autònoms i veïnats per valor de 2,9 milions d'euros

20-March-2021

Capdepera ha posat en marxa el primer paquet de mesures de reactivació econòmica local Es tracta d'una partida de 2,9 milions d'euros del total de 5,5 milions que estan previstos per l'any 2021. D'aquesta manera es vol donar compliment al compromís de l'equip de govern de posar totes les eines possibles perquè tot el municipi superi la crisi actual i, en surti reforçat.

En primer lloc, l'Ajuntament de Capdepera ha aprovat les bases de la convocatòria d'ajuts econòmics per a empreses locals per fomentar la recuperació. Es tracta d'un document que on es detalla tot el procediment que han de seguir els empresaris i autònoms per tal d'accedir a la subvenció. En total, l'equip de govern ha posat una partida de 2 milions d'euros. "Som conscients de la situació, per això realitzam aquesta iniciativa per poder col·laborar amb tot el teixit empresarial del municipi, amb l'objectiu de millorar l'estat del teixit econòmic perquè hi hagi una recuperació com més aviat millor", ha explicat el Batle, Rafel Fernàndez.

El principal requisit que s'estableix a les bases és que l'empresa o autònom hagi tengut unes pèrdues superiors al 30% a l'exercici 2019-2020. A més, per accedir al 100% de la subvenció, s'ha de tenir activitat entre els mesos de juny a agost de 2021; si obrin al juliol només s'accedirà al 50% de l'ajuda. També, el centre de treball s'ha de trobar al municipi i s'ha d'estar al dia amb les obligacions fiscals tant amb l'Ajuntament com amb les altres administracions. "Estam treballant des de fa quatre mesos amb la confecció d'aquest document per tal que sigui senzill de complimentar per qualsevol persona i que els 2 milions d'euros estiguin tan repartits com sigui possible entre tot el teixit econòmic del municipi", ha explicat Lorena Molinillo, regidora d'Hisenda.

Les empreses que tenguin 5 o menys treballadors podran accedir a una subvenció de 1.500 euros per treballador autònom, fix o fix discontinu. En el cas d'empreses amb més de 5 treballadors, es podrà accedir a una ajuda de 1.000 euros per treballador, fins a un màxim de 130 treballadors. En tots els casos només es podrà donar subvenció als treballadors que tenguin el centre de treball al municipi.

Ara hi ha un període d'al·legacions de trenta dies i després, des de l'Ajuntament, anunciarà la data a la qual es podrà començar a sol·licitar la subvenció. Tota la documentació es podrà presentar de manera telemàtica. Les ajudes es podran demanar fins al 30 de setembre.

Ajudes a les famílies

Per altra banda, també s'han presentat les bases per la convocatòria d'ajudes als veïns del municipi que s'hagin vist afectats per la crisi derivada de la pandèmia. S'ha disposat d'una partida econòmica de 300.000 euros, adreçats a persones que es trobin en situació d'atur o ERTE. "És el moment d'estar al costat de les famílies, el nostre objectiu, també és la reactivació social del municipi, per això hem posat l'accent a ajudes individuals", ha explicat Fernàndez.

Aquesta convocatòria destinarà 200 euros per persona d'una unitat familiar que es trobi en situació d'atur o d'ERTE. Així mateix es podrà sumar un 50% addicional si dins la família hi ha persones menors o majors amb situació d'atur o ERTE. "De la mateixa manera que hem fet amb les ajudes a empreses, hem establert unes bases accessibles i que fomenten que les persones puguin sortir de la crisi", ha dit Molinillo.

La tramitació de les ajudes serà de manera telemàtica, però també es podrà fer de manera presencial. Les bases seran definitives després d'un període d'exposició pública de trenta dies i després es podrà accedir a la subvenció fins al 30 de setembre.

Projecte Millora

L'Ajuntament de Capdepera ha aprovat, també, incorporar 600.000 euros al projecte Millora, una acció de reinserció i capacitació sociolaboral dirigit a persones en situació de vulnerabilitat. Es tracta d'un projecte municipal que va néixer l'any 2014 i que ha comptat amb la implicació dels responsables i els tècnics municipals. De fet, la nova convocatòria està en marxa des del passat 10 de març.