Presentació de la programació de l’Any Dorothea Bate

03-May-2018
«Mallorca té nom de dona» vol animar als diferents municipis de Mallorca a assignar noms de dones a carrers, places, camins i altres espais públics. Dones que, preferentment, estiguin lligades a la història i cultura local del municipi en qüestió.

Aquest objectiu general es tradueix en objectius més específics i, d’aquesta manera, la Direcció Insular d’Igualtat vol impulsar polítiques per donar visibilitat a l’aportació, sovint menyspreada o oblidada, de les dones en els diferents àmbits culturals (ciències, arts, treball, esport, etc.). També vol sensibilitzar la societat civil i aconseguir que les institucions reconeguin la importància del treball de les dones i del seu lloc en la societat.
Aquesta és la finalitat de la campanya «Mallorca té nom de dona», que vol proposar accions a tots els municipis de Mallorca.

Dorothea Bate (1878-1951) va ser una paleontòloga, zoòloga i ornitòloga gal·lesa. Va ser la primera dona contractada com a científica, als 19 anys, pel Natural History Museum de Londres. Entre 1901 i 1911 Bate va explorar les zones muntanyoses de les illes de Creta, Xipre i les Illes Balears; i les seves investigacions varen proporcionar mostres clares de la selecció natural de les espècies que habiten illes remotes. Va trobar fòssils d’elefants pigmeus i d’hipopòtams a Xipre i Creta. A Mallorca, va descobrir una espècie extinta d’artiodàctil, que va denominar Myotragus (cabra-rata), a més de restes de tortugues gegants i del liró gegant de Mallorca (Hypnomys morpheus), de la mida d’un esquirol.