La regidora de medi ambient, Carmen Corraliza ha participat en una amollada de tortugues de terra al Parc Natural de Llevant

09-Noviembre-2022

A l'acte han assistit a presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Les dues espècies de tortuga de terra (Testudo graeca i Testudo hermanni) presents a les Illes Balears estan protegides i n'està prohibida la tinença. La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és present a Menorca i a Mallorca, on la distribució es concentra sobretot a la zona sud i est de l'illa. Està catalogada en règim de protecció especial en el Catàleg balear d'espècies amenaçades. Mentre que la tortuga mora (Testudo graeca) es troba en perill i només viu al sud-est de Mallorca.

El Govern preveu culminar l'ampliació del Parc Natural del Llevant el primer trimestre de 2023.
L'espai natural protegit multiplicarà per deu l'extensió i incorporarà les finques públiques de Son Real i Es Canons.


En cas de trobar una tortuga, cal identificar-la i comprovar si necessita ajuda. En cas de descartar-ne una lesió, s'ha de mirar si hi ha perills al voltant (com carreteres, que estigui a prop de cans amollats o devora maquinària agrícola) i deixar-la en un lloc segur.
En cas de dubte, es pot contactar amb els telèfons del Servei de Protecció d'Espècies o amb el COFIB: 608 87 52 44 i 607 55 40 55.

La península de Llevant de Mallorca constitueix un dels espais naturals més singulars i interessants de les Illes Balears a causa de la presència d'una gran diversitat d'hàbitats en un espai relativament petit, on conflueixen una zona muntanyosa i costanera amb nombrosos endemismes botànics i amb un important patrimoni etnològic. S'hi troben també nombrosos hàbitats mediterranis, com alzinars, ullastrars, pinars, penya-segats marins, sistemes dunars i zones humides associades a torrents, i el mateix entorn marí, els quals, combinats amb els extensos ecosistemes agraris creats per l'activitat agrària tradicional al llarg dels segles, configuren una bona representació de la costa mallorquina, la muntanya balear i el manteniment de les activitats tradicionals de l'illa.

Actualment, les Illes Balears tenen 470.623 hectàrees protegides: 156.935,91 terrestres i 313.684,51 marines. Són, en total, 180.611,23 ha protegides més que el 2015, increment que equival a la meitat de l'illa de Mallorca.